Leépítések a teljes feldolgozóiparban - jön a válság?

 

Tömeges elbocsátásokat tapasztaltak a feldolgozóiparban, elsősorban a kölcsönzött munkavállalók vesztik el az állásukat, de a  határozott idejű szerződéseket sem hosszabbítják meg a munkáltatók. Jellemző az is, hogy nem töltik be a fluktuáció miatt megüresedett állásokat, illetve létszámstopot rendelnek el a cégek - mondta László Zoltán, a Vasas alelnöke a Klubrádióban.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség által lefedett munkahelyeken egyetlen nap alatt, az ország több pontján április 30-ról május 1-re kétezer kölcsönzött dolgozónak szűnt meg az állása, ami megdöbbentő szám. László Zoltán szerint egyelőre bizonytalan a jövő, nem látni a pozitív trendeket, ezért a következő hat-nyolc hónapban nem számítanak javulásra, inkább további elbocsátásokra.

Tapasztalható még, hogy állnak a projektek is, melyeknek határozott befejezési céldátumuk volt, azonban ezek egy jelentős részét átsorolták határozatlanra, ami azt jelenti hogy kivárnak a munkaadók. Egyelőre az egész iparban nem látszik, hogy milyen trendek indulnak be. Az autóiparban például a hagyományos belsőégésű motorral meghajtott hajtáslánc kiváltására még nincsen meg a kiforrott technológia, amely a dömpingszerű gyártást igényelné vagy lehetővé tenné. A dömpingszerű gyártást pedig  lehet előre tervezni, jelen helyzetben azonban nem lehet megmondani, milyen irányba fog elmozdulni a technológia - olvasható az interjú kapcsán a merce.hu oldalán.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP