Legfontosabb szolgáltatásunk tagjaink számára az ÉRDEKVÉDELEM.

Első olvasatban ez nem jelent mindenki számára anyagiakban mérhető szolgáltatást, pedig, ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem mindegy, mennyire vagyunk tisztában jogainkkal és kötelezettségeinkkel, amikor:

  • munkaviszonyt létesítünk,
  • elénk tolnak egy munkaszerződés-módosítást,
  • a főnök egyik napról a másikra közli, hogy másik munkakörben kell dolgozni, rosszabb esetben, hogy nincs szükség a munkánkra,
  • műszak végén szólnak, hogy túlórázni kell,
  • olyan teljesítményösztönzőket határoznak meg, amelyet nem lehet teljesíteni,
  • nem adják ki a szabadságunkat,
  • nem biztosítják a törvényben előírt pihenőidőt, és még hosszasan sorolhatnánk azokat a problémákat, melyekkel szakértőink nap, mint nap találkoznak.

Érdekvédelmi, -képviseleti tevékenységünk széleskörű, olyan területeket ölel fel, mint a foglalkoztatáspolitika, a bér- és jövedelempolitika, az állami- és munkahelyi szociálpolitika, a munkavédelem.

Mindannyian jól tudjuk, hogy alapvető érdekünk a meglévő munkahelyünk védelme, a foglalkoztatás biztonságának erősítése.

Mit tehetünk mi ezért?

Szorgalmazzuk és elősegítjük erős munkahelyi alapszervezetek létrejöttét és működését, mivel csak egy „ütőképes” közösség képes kiállni jogaiért, befolyásolni a munkakörülményeket, kollektív szerződés kötését kezdeményezni, bért tárgyalni. Igény esetén személyesen veszünk részt a munkáltatóval történő tárgyalásokon, mert jól tudjuk, hogy minket, „kívülről jövőket” nem lehet egzisztenciálisan ellehetetleníteni.

Kollektív szerződés- és bérajánlásokkal, Üzemi Tanács és Pénzügyi Útmutatókkal „vértezzük fel” a tisztségviselőinket, értelmezzük a Munka Törvénykönyvét, jól forgatható kiadványokat adunk közre. Talán ezek nem tűnnek nagy dolgoknak, de számunkra igenis fontos, hogy a jórészt munkájuk mellett tisztséget vállaló kollégák részére „tálcán kínáljuk” fel a megoldási lehetőségeket.

Sokszor hallunk a hagyományostól eltérő – ún. atipikus – foglalkoztatási formákról, aminek térnyerése és a munkáltatók számára való választási létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Amiben mi gondolkozunk, az, hogyan lehet a részmunkaidőt, a munkaerő-kölcsönzést, a távmunkát biztonságossá, az abban részt vevő munkavállaló számára azonos elveket jelentő foglalkoztatási viszonyokká alakítani.

Joggal vetődik fel a kérdés: helyi-, közép- és országos szinten hogyan képviseljük tagjainkat?

A munkahelyi alapszervezeteknek szakértői segítséget nyújtunk a munkáltatóknál felmerülő, a munka világát érintő konfliktusok rendezésére. Jogászok – és a Jogpontok – ingyenes igénybevételével a tanácsadáson túlmenően, iratszerkesztésre, perbeli beadványok elkészítésére, esetenként jogi képviseletre is számíthatnak szervezeteink és tagjaink.

A Vasas középszinten a Gépipari, a Kohász-Öntész és a Hírközlési Ágazati Párbeszéd Bizottságok Munkavállalói Oldalának társelnökeit adja és éves munkaprogramok alapján működünk együtt a munkáltatói oldallal, szervezünk képzéseket, tréningeket, workshopokat, konferenciákat, amelyek végső célja a középszintű megállapodások megkötése.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) tagszervezeteként befolyást gyakorolunk az országos érdekegyeztetésre, javaslatainkat, véleményeinket továbbítjuk ezen fórum felé. Aktív és véleményformáló résztvevői vagyunk a konföderáció vezető testületeinek, bizottságainak.

Amennyiben fenti sorok átfutása után úgy gondolod, hogy segítségre van szüksége a munkahelyi közösségednek, keresd szakértőinket, akik szakmaspecifikusan állnak rendelkezésre!

Együtt, egymásért - felelősen a jövő(d)ért!

Vasas Szakszervezeti Szövetség

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP