Figyelem!

Újabb ajánlat a cirkusz imádó tagjainknak: A Magyar Nemzeti Cirkusz a nyár során, a Balaton-parton vendégszerepel. A Vasas Szakszervezeti Szövetség számára kedvezményes jegyárakat biztosít, amit a tagok és családtagjai egyénileg igényelhetnek. Bővebb információ a honlap szolgáltatásaink menüjében található!

Segítség a tagszervezéshez: Új plakátok kerültek fel a Dokumentumtárba a Szórólapok/Kiadványok menübe!

Elnöki látogatás a Hauni Hungária Gépgyár Kft.-nél

Hegedűs Ferenc titkár vezetésével bensőséges bizalmi testületi ülésre került sor Pécsett, ahol a testület tagjai méltatták és elköszöntek a 15 évig ügyvezetői igazgató pozíciót betöltő Jakabucz Ildikótól , akivel korrekt együttmüködést tartott fent a Vasas helyi szakszervezete és Üzemi Tanácsa. A foglalkoztatási, bér kérdésekben mindenkor sikeres megállapodásokat kötöttek, és korrekt volt a kapcsolatota a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel is. A tagság és a Vasas nevében munkáját méltatva a testület tagjai  és Balogh Béla elnök egy virág csokorral, ajándékkal és egy elismerő oklevéllel köszönte meg munkáját.
Szintén elköszöntek Mosonyi Silviától a szerelde főbizalmijától, megköszönve eredményes szakszervezeti tevékenységét, jó egészséget és tartalmas nyugdíjas éveket kívánva. Ezt követően a Szerelde Profit Center munkásgyűlésére került sor, ahol a gazdasági helyzetről kaptak tájékoztatót a munkavállalók, majd a kollektíva is elköszönt Jakabucz Ildikótól és Mosonyi Silviától.
Balogh Béla az új ügyvezető igazgatóval, Dr. Megyeri Jánossal is tárgyalt és reményét fejezte ki, hogy a jövőben elődjéhez hasonlóan eredményesen  együttműködik a Vasas Szakszervezettel. Ezután gyárlátogatással folytatódott - Hegedűs Ferenc titkár társaságában - a Vasas elnökének programja, melynek során  több tisztségviselővel és taggal beszélgetett.

EMVSZB felkészítő - Székesfehérvár

Székesfehérváron tartotta képzését az Elektronika, Híradás, Műszeripari, Villamos-gép és készülékgyártó szakmai bizottság  2017. június 8-10. között. A helyszín a korábban már bevált Regionális Képző Központ volt. 

 

A három nap témái a következők voltak:

  • tájékoztató a helyi szakszervezeti munkáról és munkahelyek jelenlegi helyzetéről,
  • Fórum jellegű beszélgetés Vasas vezetőkkel, 
  • Aktuális szervezetfejlesztési módszerek (szervezetépítés, tagszervezés, TPI módszerek, generációs praktikák)
  • Értetek vagyunk, értetek dolgozunk! Hogyan kommunikáljunk a szakszervezet tagjaival és a leendő tagokkal?

Kiss Kálmán írása reálisan foglalja össze a képzés lényegét és hangulatát, melyet itt olvashattok.

A MaSZSZ Női Tagozata folytatja kampányát

A MaSZSZ Női Tagozata folytatja kampányát, hogy végre a társadalom is észrevegye és a Kormányzat is reagáljon - írta felvezetőjében Toldi Miklósné, aki az alábbiakban tudósít a  Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) Női Tagozatának 2017. június 11-13-a között "A bérkülönbség -  nem csak pénz – 2017” címmel rendezett konferenciájáról.

A rendezvényen Hercegh Mária, a Női Tagozat elnöke elmondta, hogy ülésük egy konferenciasorozat része, amelynek keretében az elmúlt hónapokban, az ország több nagyvárosában találkozott tisztségviselőkkel, a témában érintettekkel. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy általános az érdeklődés a női esélyegyenlőség témája iránt, több sajtótermékben jelent meg tudósítás a rendezvényekről, készült riport a témában. Egyre nagyobb körben ismerik fel az emberek, hogy a nők és férfiak közötti bérkülönbség feketén-fehéren kimondva, azt jelenti, hogy a nők 72 nappal dolgoznak többet, mint a férfiak, ugyanazért a bérért azonos munkakörben, minden évben.  Az elnök asszony kijelentette, a bérkülönbség felszámolásáért mindaddig küzdeni fog a szervezet, ameddig szükséges. 

A béremelés miatt elhalasztják a felvételt és a beruházásokat a cégek

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt a vállalatok közel egyharmada elhalasztja a tervezett létszámfelvételt, míg kisebb részük emeli a minimum felett keresők bérét, vagy elhalasztja a tervezett beruházásokat - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) által készített legfrissebb felmérésből.

Udovenkó Ruszlán emlékére (temetés időpontja)

Udovenkó Ruszlán (1968 - 2017) 

Ruszlán 1997-ben kezdett dolgozni a Flextronics International zalaegerszegi gyárában, ahol 2005 óta végzett érdekképviseleti munkát. 10 éve Bizalmi Testületünk tagja és 4 éve lett titkár helyettes, majd kíváló munkájának köszönhetően az Üzemi Tanács elnökének és FEB tagnak is megválasztották! Munkájának elismeréseként 2015-ben a Vasas Szakszervezeti Szövetség Teszársz Károly elismerő oklevél kitüntetésben részesítette.

Ő az volt aki nem ismert lehetetlent, elvesztett ügyet ha kellett késő este de hajnalban is a gyárban volt! Nevéhez híven oroszlánként küzdött az igazáért! Munkavállalóinknak, a Vasas szakszervezeti tagjainknak odaadó munkájával mindenkor segített! Nyugodtan mondhatom, hogy életét áldozta az érdekképviselet oltárán, fáradt szíve 2017. június 12-én örökre megpihent, már nem harcol tovább!

A szakszervezeti mozgalom egy nagy alakját, harcosát veszítette el, nagy űrt hagyva maga után! Kedves Ruszlán, Szaktársam, Barátom a szívünkben örökké élsz, mert csak az hal meg igazán akit elfelejtenek!

Kocsi Tamás (a Vasas zalaegerszegi Flextronics alapszervezetének titkára)

Most érkezett a hír a temetésről: Ruszlántól június 23-án, pénteken fél 2-kor vesznek végső búcsút Zalaegerszegen a Göcsej úti temetőben.

Nyugodjon békében! Emlékét őrizzük!

A kisgyerekeseket éri leginkább diszkrimináció

A kisgyerekeseket éri a leggyakrabban megkülönböztetés a munkaerőpiacon. Kutatások szerint a nők a túlterheltségre panaszkodnak, a munka és a gyereknevelés összeegyeztetését tartják a legnagyobb kihívásnak.

A gazdaságilag aktívak aránya tavaly a férfiak között 55 százalék volt, a nők között 13 százalékkal alacsonyabb, 42 százalékon állt – ez derül ki a KSH Mikrocenzus kutatásából. Öt év alatt, 2011 óta mind a férfiak, mind a nők munkaerőpiacon való részvételi aránya nőtt, a különbség a nemek aktivitásában alig változott. A felsőoktatásban is egyre több nő szerez diplomát. A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aránya 2011 óta 18 százalékról 22 százalékra emelkedett – olvasható a vg.hu oldalon.

Látványos melósbérek az autóiparban

Jóval a nemzetgazdasági átlag fölött keresnek a magyarországi autógyárak kétkezi dolgozói, ezt a szintet azonban az alapbéren felüli pluszdíjakkal együtt érik el. A Mercedesnél, az Opelnél és az Audinál a fizikai dolgozók nettó kétszázezer forint felett visznek haza és ebben még nincsenek benne a béren kívüli juttatások - olvasható a napi.hu oldalán.

PERC Női Bizottság – Nemzetközi konferencia

A Szakszervezetek Pán – Európai Regionális Tanácsának (PERC) Női Bizottsága 2017. május 23-24-én, Magyarországon tartotta meg ülését. A konferenciát a LIGA szakszervezetek szervezésében a FES támogatásával rendezték meg. A rendezvényre meghívást kapott a Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata is, melyet Kiss – Rigó Alíz (KASZ) és Kovács Anikó (VASAS) képviseltek. A konferencián 12 ország tisztségviselői voltak jelen a közép kelet és kelet európai régióból, valamint részt vettek az ETUC és az ILO szakértői is. Két fő téma a Nők és férfiak ellen irányuló munkahelyi erőszak elleni küzdelem valamint a „Számolj velünk „kampány értékelése voltak. Az eseményről készült összefoglaló itt olvasható. Az ILO konvencióhoz kapcsolódó anyag pedig itt található.

IGM - Vasas együttműködés

A német IG Metall és a Vasas Szaksezrvezeti Szövetség partneri kapcsolatának kiterjesztéseként ma üléseztek a két szervezet munkatársai. A találkozó célja, hogy a Vasasok betekintést kapjanak az IGM munkájába, bővítsék ismereteiket a kampánytervezés és végrehajtás kapcsán. Az eseményen jelen volt egyik részről Micheael Lichel a TPI Győr Nonprofit Kft. ügyvezetője és Jörg Weigand az IG Metall kampányokért felelős szakértője, másrészről pedig Spieglné Balogh Lívia és László Zoltán alelnökök, Szőke Zoltán szakértő, valamint a Vasas tájékoztatási projektért felelős bizottsági tagok (Guzslován Gábor, Virágos Ádám, Rácz Ferenc és Kovács Anikó). A jelenlévők a német kollégák előadásai után megbeszélték az elhangzottakat, megvitatták mindkét szervezet eddigi tapasztalatait a témában, majd megállapodtak abban, hogy cselekvési tervet dolgoznak ki és közös kampány(oka)t szerveznek.

Köszönet az IG Metall vezetőségének és a német kollégáknak a tartalmas programért és a közös kampány megvalósításának lehetőségéért! Együtt erősebbek vagyunk!

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP