Isztambuli Egyezmény - EU aláírás

Tegnap volt egy éve, hogy az Európai Unió aláírta az Isztambuli Egyezményt, mely a legátfogóbb nemzetközi egyezmény és egyben az első jogilag kötelező eszköz a nők elleni erőszak megelőzésére és megállítására. Azt az egyértelmű üzenetet közvetíti, hogy a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak nem magánügy. Éppen ellenkezőleg: a családon belül elkövetett büncselekmények különösen traumatizáló hatásának a kiemelése érdekében súlyosabb büntetést lehet kiszabni az elkövetőre akkor, ha az áldozat házastárs, élettárs vagy családtag. Az aláírás történelmi pillanat volt, de sajnos azóta sem történtek konkrét lépések sem tagállami, sem uniós szinten. Többek között még Magyarország sem ratifikálta az egyezményt. Ez elfogadhatatlan! Elfogadhatatlan különösen azoknak az adatoknak az ismeretében, amelyek szerint hetente egy nő és havonta egy gyermek hal meg bántalmazásban Magyarországon, és minden ötödik nő van kitéve szexuális zaklatásnak. Az EU Alapvető Jogok Ügynökségének Magyarországra vetíthető adatai szerint pedig élete során közel 800 ezer nőt ért testi, és közel 300 ezer nőt szexuális erőszak. 

Ruszlán Udovenko emléknap Zalaegerszegen

A Flex Zalaegerszegi Vasas alapszervezete és a Zala megyei Vasas Képviselet közös döntése alapján Ruszlán Udovenko (RUDI) kollégánk, barátunk halálának napjára (június 12.) ettől kezdve minden évben emléknappal emlékezünk.
Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az Ő szellemisége, munkássága, szakmai tevékenysége ne merüljön feledésbe, s még hosszú-hosszú ideig példa lehessen a szakszervezeti mozgalomban.

Kedvezményes üdülés tagjainknak Csokonyavisontán

Nagy örömmel invitáljuk tagjainkat a legújabb partnerünk által felajánlott kikapcsolódási lehetőség helyszínére, Csokonyavisontára. Ha tagja vagy a Vasasnak, Te és a veled érkező közvetlen családtagod, 30% kedvezménnyel látogathatja a termálfürdőt. A helyben található KORONA Panzióban, és KORONA Apartmanházban kedvezményes szállást foglalhattok, és ha megéheztek a KORONA Étteremben kedvezményesen fogyaszthattok a napi étel és ital kínálatból. A lehetőségekről bővebben a Futács Miklós bizalmi kollégánk által készített plakátról, itt tájékozódhattok.

Gyermekmunka elleni világnap – június 12.

Tegnap volt a gyermekmunka elleni világnap, melyet 2002. óta tartanak meg világszerte az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) kezdeményezésére. Az ILO a munkaerőpiacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyerekmunkásként tart számon, 18 éves kor alatt pedig a heti 14 óra feletti munkavállalást tekinti gyermekmunkának. A statisztikák szerint, a törvényi tilalom ellenére, 215 millió, azaz minden hatodik gyereket kényszerítenek munkára szerte a világon. Magyarországon a becslések szerint 1000-1500 érintett gyermek végez munkát elsősorban a prostitúcióban és a drogkereskedelem területén.

Békaperspektíva - a társadalmi minimum alatt

A Policy Agenda a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján  2017-ben is közzétette a létminimum értékeket. 2017-ben a magyar háztartások majdnem harmada élt létminimum alatt, több mint fele az ennél picivel kevesebb éhendöglést ígérő társadalmi minimum alatt.

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosítsa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését. A Policy Agenda által kimutatott létminimum tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi. Például, ha bármilyen váratlan kiadás adódik, mint egy kisebb háztartási gép cseréje, vagy egy betegség miatt jövedelem-kiesés, akkor a létminimum alatt, nincsen erre fedezete a háztartásnak.

A Teslánál még sci-fi a szakszervezet

Egy német cégnél, legyen az a Volkswagen, a Siemens vagy a Henkel, teljesen természetes, hogy erős szakszervezetek védik a már kiharcolt munkavállalói jogokat, és küzdenek az újabbak megszerzéséért. Tavaly a Teslánál is megpróbálkoztak egy szakszervezet létrehozásával, de a Tesla csírájában elfojtotta a kezdeményezést, pedig hivatalosan akkor szerveznek szakszervezetet a dolgozók, amikor csak akarnak. 2017 februárjában viszont az történt, hogy egy agilis munkavállaló besétált a Tesla egyik üzemébe, és röplapokat osztogatott a kollégáinak, hogy támogatásukat kérje egy szakszervezet létrehozásához. A biztonsági őrök azonban leállították az akciót, és megkérték őt, hogy hagyja el a gyárat. A teljes cikk az esetről a portfolio.hu oldalán olvasható.

Vasas Nőbizottság - Balatonalmádi

Balatonalmádiban tartotta hagyományos képzését a Vasas Nőbizottsága, május 31. és június 2. között. A rendezvény vendége volt pénteken a Vasas elnöksége, Gurmai Zita képviselő asszony, valamint Varga Norbert és két jogász kollégája Dr. Balázs-fènyi László és Dr. Pintèr Gábor. A Vasas vezetői a szervezet helyzetéről az idei év tapasztalatairól és a hátralévő feladatokról tájékoztatták a résztvevőket. Gurmai Zita a nők magyarországi és európai helyzetéről beszélt, míg Varga Norbert és kollégái a nők társadalmi helyzetéről és az ezt befolyásoló jogi környezetről folytattak eszmecserét a jelenlévőkkel. A szombati napon Dr. Nemes Katalin tartott előadást szervezetünk rizikófaktorairól. Az eseményen nem csak a Nőbizottság tagjai, de számos érdeklődő fiatal tisztségviselő is részt vett az ország különböző részéről. Az időjárás is kegyes volt a hölgyekhez, így az előadások után lehetőség volt strandolásra is.

Mindenkinek köszönjük az aktív részvételt! A vendégeknek az érdekes előadásokat! A vendéglátónak a tiszta és kényelmes szállást, a sok-sok finom ételt! A Vasasnak a lehetőséget és a támogatást! Jövőre Veletek ugyanitt!

Gyermekvállalás? Igen/Nem

A következő nemzeti konzultáció témájáról, a gyermekvállalás ösztönzéséről rendezett konferenciát a Társaság a Szabadságjogokért - olvasható a hvg.hu oldalán. Kiderült, attól, hogy több pénzt rak a kormány a rendszerbe, még nem születik automatikusan több gyerek. Számos kormányzati intézkedés hatásában nem kimutatható. A konferenciára meghívták Novák Katalin családügyi államtitkárt, de nem ment el.

TPI képzés Miskolcon

2018. június 26-án 9 órától tart képzést a TPI "Bevezetés a feltérképezés és kampánytechnikákba" címmel a miskolci Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem & Látványpincében. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrálni szükséges június 22-ig, a nobik.eva@tpi-gyor.eu email címen. A program itt olvasható.

A VASAS SC örökös tagja Pénzes László

2018. május 31-én az óbudai Aquincum Hotelben tartotta éves közgyűlését a Vasas Sport Club. A hagyományoknak megfelelően a Vasas SC az éves közgyűlésen adta át díjait és kitüntetéseit, így az Örökös Bajnok, az Örökös Tag, az Aranygyűrű és az Életműdíjakat, valamint a Vasas Támogatásáért Díjat és a Breyer Zoltán Szurkolói Díjat. Összesen húszan részesültek elismerésben. Köztük volt Pénzes László a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugalmazott irodavezetője, a Vasas élő történelemkönyve is, aki a Vasas Szakszervezeten keresztül több mint 60 éve kötődik a klubhoz, s ennek köszönhetően lett a Vasas SC Örökös tagja.

 

GRATULÁLUNK Laci bácsi! Jó egészséget és hosszú, boldog életet kívánunk, nagy szeretettel!

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP