Szakmai konferencia - Balatonszárszó

Az EHMVSZB  3 napos szakmai felkészítője 2018. október 17-19. között kerül megrendezésre, a balatonszárszói SDG családi hotel és konferencia-központban. A résztvevők tartalmas előadásokon vehetnek részt. Az első napon a tisztségviselők tájékoztatót tartottak a helyi alapszervezeti munkáról, majd eszmecserét folytattak a Vasas vezetőivel, Spieglné Balogh Lívia alelnökkel és Balogh Béla elnökkel. Csütörtökön délelőtt a bizottság ügyvivője, Kiss Bettina tart szakmai előadást "A munkáltató kártérítési felelőssége – az „új” Mt. hatálya alatti bírósági esetek" címmel, melyet szituációs helyzetgyakorlatok színesítenek. Ezt követi délután, szintén Bettina előadása "Az egyén és a szakszervezet véleménynyilvánítási szabadsága vs. munkáltató jogos gazdasági érdeke – hol húzódik a határ?" címmel. Majd Pásztóy András történész, politológus (MASZSZ) és Gede Richárd (Vasas TPI) kerekasztal-beszélgetés keretében vitáznak a szakszervezetek jelentőségéről a munkahelyen és társadalomban, és a hatékony érdekérvényesítésről. A pénteki nap fókuszában a diszkrimináció lesz, ahol közösen fogják keresni a megoldásokat a példaként állított jogesetekre.

Szakmai regionális konferencia - NEMES A CÉL

A GINOP "NEMES A CÉL – Közös érdekünk a munkahelyi egészség és biztonság!" című zárókonferenciájának első állomása Miskolcon lesz 2018. november 13-án. Célja, hogy a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása ágazatokban működő munkáltatók és munkavállalói érdekképviseleti szervezetek képviselőinek bemutassa a projekt eredményeit. A rendezvényre elsősorban a TEÁOR 24,25tevékenységi körbe eső cégek képviselőit várjuk. A konferenciasorozat következő állomásai: november 22-én Győrben, november 27-én pedig Székesfehérváron lesznek. Ezek részletes programját később tesszük közzé. A miskolci konferencia meghívója itt található. A rendezvény ingyenes, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, az itt található jelentkezési lap visszaküldésével szíveskedjen jelezni.

Nem ment még el a hajó

Mint ismeretes, nyáron a kormány arról döntött, hogy csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak, és emellett több támogatás adómentessége is megszűnne. A kezdeti reakcióktól eltérően viszont úgy tűnik, mégsem kell eltemetni Magyarországon a cafeteriarendszert. A béren kívüli juttatásokat a munkáltatók nagy része az adóterhek növekedése ellenére is meg kívánja tartani. Ráadásul, a héten ülésezett a Versenyszféra Konzultációs Fóruma (VKF), ahol a témáért felelős államtitkár megemlítette, hogy lehet még változás a cafeteria szabályokban.  A mostani VKF tárgyaláson a felek értékelték a 2018-as gazdasági folyamatokat és áttekintették a többéves bérmegállapodás hatásait is. A megbeszélésen igényként felvetődött a járulékcsökkentés a munkáltatói oldal részéről, míg a munkavállalók képviselői azt szeretnék, hogy tisztán lehessen látni a cafeteria szabályok ügyében, még a bértárgyalások megkezdése előtt. Az egyeztetések várhatóan még ebben a hónapban folytatódnak. Bizakodva várjuk a fejleményeket.

Az inforádió a témában készített interjút Kordás László MaSZSZ elnökkel, ami hanganyaggal együtt itt található.

Van miért aggódni a járműiparban

A múlt hét végén tette közzé a KSH az augusztusi, ipari termelési adatokról szóló második becslését, amely ugyan 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – sőt a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 4,5 százalékos fejlődést mértek -, ám valami mégis aggodalomra adhat okot. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele ugyanis 13,2 százalékkal visszaesett – emiatt szokta kritika érni a hazai gazdaságot, hogy valójában egyetlen lábon áll. A szektor termelési szintje miatt talán még inkább ráncolhatjuk a homlokunkat, hiszen az ágazat kibocsátása – amely a teljes feldolgozóipari előállítás negyedét adja – 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - olvasható a zoom.hu oldalán.

Nagy a béregyenlőtlenség a hazai munkaerő-piacon

Hónapról hónapra szebb képet fest a hivatalos statisztika a bérekről, ám a dolgozók többsége ezt nem érzi. Nem csoda: csak egy szűk réteg keres akkora összeget, amekkorát a többség együttvéve sem - olvasható a nepszava.hu oldalon. A magyar dolgozók fele együttesen sem keres annyit, mint amennyit a legjobban fizetett 10 százalék. Sőt, a munkavállalók legjobban kereső 5 százaléka annyi fizetést kap, mint amennyit az alsó kereseti kategóriákba tartozó 40 százalék együttvéve. Vagyis 100 dolgozó közül az 5 legjobban kereső bére éppen annyi, mint a legrosszabbul fizetett 40 bére együttvéve – derült ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Policy Agenda számításaiból. Ezek a számok azt mutatják: óriási az egyenlőtlenség a hazai munkaerőpiacon, hiszen a munkavállalók egy szűk köre hasít ki hatalmas szeletet a bértortából, miközben a dolgozói társadalom jelentős része egy kisebb bértömegen osztozik. Ez az oka annak, hogy a KSH által havonta közölt átlagbéradatok köszönő viszonyban sincsenek a munkavállalók többségének tapasztalataival. Fontos azt is megemlíteni, hogy ezek az adatok csak a bérjövedelmekre vonatkoznak és nem tartalmazzák a 4 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztatók adatait sem. Tehát, az egyenlőtlenség, a társadalmi igazságtalanság, feltehetően még ennél is nagyobb mértékű.

Hrehus Sándor köszöntése

rs90Kedves Hrehus Szaktárs!

A Vasas Szakszervezeti Szövetség őszinte tisztelettel és szeretettel köszönt 90. születésnapod alkalmából.

Megbecsüléssel tekintünk Rád, aki hosszú évtizedeken át töretlen hittel szolgáltad a szervezett munkások érdekeit.

Számunkra személyes példamutatásod olyan erkölcsi erő, amely hozzásegíthet mindennapi feladataink ellátásában is.

Kedves Sándor!

E jeles évforduló alkalmából mindannyiunk nevében azt kívánom, hogy sokáig maradj közöttünk erőben, egészségben!

Baráti üdvözlettel:

Balogh Béla elnök

Széthajtják a magyar munkásokat

Csak a túlórakeretek túllépésével tudja egyre több termelő cég teljesíteni a megrendeléseket. A dolgozók a magasabb fizetés reményében mennek bele a veszélyes játékba. Hamis munkaidő nyilvántartással, az elektronikus be- és kiléptetőrendszerek kijátszásával igyekeznek leplezni a termelőcégek, hogy a törvényben megengedettnél jóval többet dolgoztatják munkavállalóikat. A háttérben az egyre jelentősebb munkaerőhiány áll: az emiatt kieső munkaórákat ugyanis valahogy pótolni kell. A szakszervezetek eközben szélmalomharcot vívnak a túlóráztatás visszaszorítása érdekében, hiszen sok dolgozó csak azt látja: több pénz tud keresni. Azt viszont nem mérik fel, hogy hosszú távon mindezzel maguk alatt is vágják a fát, hiszen az egészségükkel játszanak - olvasható a nepszava.hu itt található cikkében.

Munkavállaló nők XVIII. konferenciája

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata 2018. október 16-án  rendezte meg szokásos, őszi Nőkonferenciáját "A családok és a foglalkoztatás, avagy munkavilága és a családok" címmel. Hercegh Mária a tagozat elnöke megnyitójában a tisztes munka világnapja kapcsán beszélt a hagyományokról és elmondta, hogy a családok éve jegyében választotta a konferencia témáját. Meghívott előadók voltak: Gregor Anikó PhD, az ELTE adjunktusa, Kende Ágnes szociológus és kutató, Dr. Nemeskéri-Kutlán Endre a MÁV munkajogi vezetője és Székely András a Kopp Mária Intézet részéről.

OKTATÁS: Felkészülés a bértárgyalásokra

Idén is megtartjuk a "Felkészülés a bértárgyalásokra" képzésünket a Vasas Központi Székházában.

A képzés időpontja: 2018. november 6., kedd

Helyszín: 1086 Bp. Magdolna u. 5-7., Vasas Szakszervezeti Székház, 122-es előadóterem.

Előadók: Somodiné Magyari Krisztina és Dr. Kiss Bettina Boglárka

Jelentkezni lehet: racz.f@vasasok.hu email címen. A képzéssel kapcsolatos további információ a 06-70-372-0041-es telefonszámon, Rácz Ferenc oktatási szakértőtől kapható. Jelentkezési határidő: 2018.október 30.

Szeretettel várunk minden érintett tisztségviselőt!

MaSZSZ Nőtagozat kérdőíves felmérése a munkahelyi zaklatásról

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának kezdeményezésére elindult egy kutatás, mely arra keresi a válaszokat, hogy mit jelent a nők elleni szexuális vagy munkavégzés közben ért erőszak, zaklatás. Nemcsak a munkahelyeken megvalósuló szexuális zaklatás jelenségét vizsgálják a felmérés során, hanem arra is kíváncsiak, hogy a munkavégzés során mitől tartanak/tarthatnak leginkább a magyar munkavállaló nők. A kérdőív nemcsak a nők, hanem a munkavállalók elleni erőszak jelenlétére is rákérdez, és körüljárja a nők elleni erőszak hatályos jogszabályi környezetét, illetve felméri azt is, milyen megoldásokat várna a szabályozóktól, a munkahelyektől, a szakszervezetektől a válaszadó. A kérdőív itt található!

A kérdések megválaszolása anonim módon zajlik. A kérdőív kitöltésével nemcsak a kutatás elkészítését segítheted, hanem hozzájárulhatsz egy biztonságosabb és nyitottabb munkahelyi környezet létrejöttéhez is.

Együttműködő segítségedet előre is köszönjük!

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP