Ülésezett a kecskeméti MBMH Vasas szakszervezeti bizottsága

Ma tartotta ülését a kecskeméti Mercedes-Benz gyár Vasas alapszervezetének szakszervezeti bizottsága. Az ülésen a helyi aktualitások mellett  központi téma volt az alapszervezet Szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) és az új működési struktúra kialakítása. Ennek előkészítő munkáját Kröll Mátyás és Szőke Zoltán a Vasas szakértői végezték. A mai összejövetelen az alapszervezet vezetői vitatták meg a jól előkészített anyagot, Bere Ferenc régiós ügyvivő közreműködésével. A résztvevők abban állapodtak meg, hogy az új, végleges SZMSZ elfogadására egy későbbi időpontban kerül majd sor.

Biblioterápia

knyvek fiGyógyír a léleknek a Vasas Központi Könyvtár Alapítványnál

Októbertől a Magdolna utcai könyvtár kölcsönveszi thébai elődjei jelmondatát, miszerint a könyv „Gyógyír a léleknek”. Az Amerikában az 1800-as évek eleje óta alkalmazott módszert a személyiség, az önismeret, a szociális és kommunikációs képességek fejlesztésére, értelmi, lelki felfrissülésre, közösségépítésre, mentális és mindennapi problémák enyhítésére egyaránt használják.

A 2017. október 25-én 16 órakor induló, és kéthetente szerdánként délután négykor folytatódó sorozatról részletes információt a könyvtárban 1086 Budapest Magdolna utca 5-7., vagy a (+36/1)313 62 50-es telefonszámon, illetőleg a www.vasaskonyvtar.hu honlapon talál.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Munkavállaló Nők XVII. Konferenciája

A „Digitalizáció, robotizáció és a NŐK” címmel tartotta hagyományos konferenciáját tegnap a Tisztes munka világnapja alkalmából a MaSZSZ Nőtagozata a FES támogatásával. (Október 7-e a a Tisztes Munka Világnapja, melynek alkalmából a világ számos pontján, különböző akciókkal hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen feltételekkel, embertelen körülmények között, törvénytelenül.)

A Munkavállaló Nők XVII. Konferenciájának helyszíne a budapesti Hotel Benczúr rendezvényterme volt. A rendezvényt Sáling József a KASZ elnöke nyitotta meg, majd Hercegh Mária a Női tagozat vezetője köszöntötte a megjelent női tisztségviselőket, akik az ország különböző pontjairól, a konföderációhoz tartozó ágazatok képviseletében vettek részt az eseményen.

KÖNYVVÁSÁR

Kedkonyvekvezményesen, akár ötven-száz forintért is kínálja a gazdájukra váró duplum példányokat a

Vasas Központi Könyvtár Alapítvány 2017. november 7-én és 8-án kedden és szerdán reggel 8-tól este 6-ig

Cím: Budapest VIII. kerület Magdolna u. 5-7.

e-mail: konyvtar@vasasok.hu, tel.: 06-1/313 62 50

Képzés Kecskeméten

Kettő a Dél-alföldi régióhoz tartozó Vasas alapszervezet bizalmiainak tartanak két napos képzést a kecskeméti TPI iroda munkatársai, szakértői ezen a héten. A Freudenberg Sealing Technologies Kft Kecskemét-Kadafalvi Gyáregységének és a szintén kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Vasas tisztségviselői hallgathatnak előadásokat a bizalmiak feladatáról, a jól működő struktúra kialakításáról és a hatékony csapatmunkáról. Az oktatás célja, hogy szakmailag minél felkészültebb tisztségviselők tudják képviselni helyben a szervezett munkavállalók érdekeit.

 

 

Gyászjelentés: elhunyt Mezey Antalné és Fonyó Péter

gyertya2"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek."

 

 

Mezey Antalné

A Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetése, volt munkatársai fájdalommal búcsúznak 80. életévében elhunyt Mezey Antalnétól.

Margitka hosszú éveken át volt a Termelési Osztály munkatársa, 1983-tól osztályvezető-helyettese.

Emlékedet megőrizzük, nyugodj békében!

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Fonyó Péter

A Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetése, munkatársai, az Ikarus gyári kollégák együttesen búcsúznak Fonyó Pétertől, aki 77 évesen hagyott itt bennünket.

Péter több évtizeden keresztül volt az Ikarus budapesti gyárának titkára és a Vasas vezetőtestületeiben, a Szövetségi Tanácsban is hosszú évekig ténykedett a tagság érdekeinek képviseletében. Halálával egy elkötelezett, másokért mindig tettre kész szakszervezeti tisztségviselőt veszítettünk.

Péter! Nyugodj békében!

Figyelem! Változás az Önsegélyező Pénztárnál

Tegnap ülésezett a Vasas Önsegélyező Pénztár Igazgatótanácsa (IT). A tagok áttekintették a pénzügyi helyzetet, megbeszélték az MNB ellenőrzést követő visszajelzésekkel kapcsolatos tennivalókat és kielemezték a szeptember végén elfogadott pénzmosás elleni szabályzat hatásait. Ez utóbbi kapcsán felmerült a szolgáltatást igéynlő tagok beazonosításának kérdése, amihez kapcsolódóan az IT felhívja a Pénztárral kapcsolatot tartó tisztségviselők figyelmét, hogy:

2017. október 1-től, csak olyan pénztártag/kedvezményezett részére tudunk szolgáltatást teljesíteni, akit helyben a tisztségviselő személyesen beazonosít, és ennek igazolására a segélykérelemhez az igénylő szeméyi igazolványának és lakcímkártyájának másolatát csatolja.

Az okmányok másolatára azért van szükség, mert 2017. szeptember 30-al hatályba lépett  "A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról, valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló szabályzat", melyet az új törvényi szabályozás miatt kellett elfogadnia a Pénztárnak. A szabályzat több új elemmel egészült ki, mely új feladatokat ró a Pénztárra, mint például az igazolvány másolatok bekérése, 2019.06.26-ig a meglévő pénztártagok újraazonosítása, 5 évente az adatok ellenőrzése, vizsga az alkalmazottaknak, belső kockázatértékelési anyag készítése, stb. A törvényes működés érdekében kérjük szíves megértéseteket és az együttműködést! Köszönjük!

A Vasas Önsegélyező Pénztár Igazgatótanácsa

Vita a VKF-ben - legyen-e december 24-e munkaszüneti nap?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek alacsonyabbak a munkáltatói adók. Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az ülésen hangsúlyozta, hogy a hatéves megállapodás pozitív értékelését támasztja alá, hogy az első fél évben egyértelműen gyorsult a versenyszférában a béremelések üteme, a tavalyi 5-6 százalékos emelkedés után idén az átlagos bérdinamika meghaladta a 11 százalékot.

A MASZSZ elnöke beszámolt arról, hogy a szakszervezetek a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentését is üdvözölték. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a 2017 elején életbe lépett szociális hozzájárulási adó mérsékléséből adódó többletforrást a munkaadók nem minden esetben fordították bérfejlesztésre. Ezért a szakszervezetek azt javasolták a kormánynak, hogy olyan intézkedéseket helyezzen előtérbe, amelyek közvetlenül javítják a munkavállalók helyzetét. Felvetette az egyszámjegyű személyi jövedelemadó bevezetését, amelyet, mint mondta, a kormány amúgy is megígért.

A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról parázs vita alakult ki a tárgyaláson, a kezdeményezést a munkavállalói oldal támogatta a munkaadói oldal pedig ellenezte, míg a kormányzat nem foglalt állást az ügyben, a kérdés eldöntését a szociális partnerekre bízta. A munkaadói oldal egyöntetűen amellett foglalt állást, hogy nem indokolt egy évben két munkaszüneti napot is bevezetni. Továbbá arra is rámutattak, hogy ez nem csak társadalompolitikai, hanem gazdasági kérdés is, hiszen ez a GDP-re is hatással van. A munkaadói oldal képviselői megjegyezték, hogy az Európai Unió 28 tagállamából csupán hatban munkaszüneti nap a december 24.

Fentiek tükrében még fontosabbá vált a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtés sikere. Ezért kérünk minden tagot, munkavállalókat és családtagokat, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést, hogy elérhessük: Legyen december 24-e munkaszüneti nap!

forrás:adozona.hu

Ülésezik a VKF

Október 12-re összehívta a Versenyszféra Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülését a kormányoldal. További járulékcsökkentés és a december 24-i szabadnap is téma lesz. A kormány álláspontját most sem jelezte előzetesen Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, az várhatóan majd csak a találkozó előtti napon tartandó kormányülésen alakul ki, de az utóbbi hetekben mindkét kérdésről jelentek meg kormányzati, munkaadói és munkavállalói vélemények egyaránt. A témáról bővebben a nepszava.hu oldalán olvashatunk.

Kiállítás - 140 éves a Vasas

Az idén 140 éves Vasas szakszervezeti mozgalom kulturális tevékenységét bemutató kiállítás nyílt a Vasas Szakszervezet budapesti székházában. A „Könyvbarátság” című program középpontjában a Vasas szakszervezet kulturális, oktatási és sporteseményeit összefoglaló dokumentumok, könyvek, fényképek és egyéb különleges relikviák kerülnek bemutatásra. Fiatal kortárs képzőművészek által létrehozott kiállításon újra átélhető a „vasas színházi matinék”, a munkás-olvasó körök, az amatőr színházi társulatok, kórusok, néptánccsoportok korabeli világa, hangulata.  

A kiállítás ingyenesen látogatható október 20-ig, hétfőtől-péntekig 14:00 és 18:00 óra között

a Vasas Szakszervezet székházában, melynek címe: 1086 Budapest, Magdolna u. 5-7.

     

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP