Köszönet a szolidaritásért

Megérkezett a Vasashoz Wolfgang Lemb, az IG Metall elnökének üzenete, melyben megköszöni szolidaritásunkat, melyet a németországi sztrájk idején tolmácsoltunk az abban résztvevő kollégáink felé. Az  IG Metall elnöksége és a harcukban részt vevő összes tag nevében szól a köszönet. A szakszervezeti vezető beszámol arról is, hogy még a küzdelem közepén vannak, és a január 1.-én indult akció óta közel 1 millió IG Metall-tag csatlakozott a figyelmeztető sztrájkhoz és egyéb akciókhoz. A magas részvételi arány mutatja, hogy a fém- és elektromos iparban dolgozók komolyan veszik a magasabb bérekre és rugalmasabb munkaidőre vonatkozó követelést. Ágazatuk vállalatai kiválóan teljesítenek, így magas a profit is. Ezért a munkavállalóknak meg kell kapniuk az őket megillető részt ebből a jólétből. A levél teljes terjedelmében itt olvasható.

Megállapodás a Dunaferrben

A mai napon, 2018.február 15-én aláírásra került a Dunaferrben a DTKSZ 71. sz. módosítása, amely a 2018. évi bér- és béren kívüli juttatásokat tartalmazza. Ezzel párhuzamosan aláírására került a DTKSZ 4.11 pontja szerinti megállapodás a szociális és egyéb juttatásokról is.

A Dunaferrben tehát, a 2018. évi alapbérfejlesztés a korábban megszokott hagyományoktól eltérően nem %-os mértékben, hanem személyre szólóan – a jelenlegi alapbértől függetlenül -került meghatározásra. Az alapbérfejlesztés két lépcsőben 2018. január 1. illetve július 1.-jei hatállyal kerül végrehajtásra.

Sztrájkhullám jöhet a Vasas területén

Nincs megegyezés a Vasas Szakszervezet és több munkaadó között, ezért sztrájkra lehet számítani azokon a munkahelyeken, ahol a szakszervezeti tárgyalások kudarcba fulladnak. - modta el László Zoltán a Vasas alelnöke a Sztráda Rádió riporterének. Az aelnök beszámolt arról is, hogy három megyében (Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas megye) és a fővárosban kezdődött meg a sztrájkbizottságok megalakítása. A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Német sztrájk - magyar valóság

Sztrájkot hirdetett Németország legnagyobb ipari szakszervezete, sőt még a 28 órás munkahétért is harcba indult a speciális helyzetű dolgozók számára. Ehhez kellett 1,8 millió tag, és egy erős kollektív szerződés. 

Magyarországon a kollektív szerződésre vonatkozó alapelvek hasonlóak a némethez. Megkötéséhez kell egy szakszervezet, amely tagjainak száma az adott munkáltatóval munkaviszonyban állók 10%-át eléri, valamint egy munkáltató vagy munkáltatókat tömörítő szervezet, megállapodás pedig köthető mikro- (vállalati), közép- (ágazati) vagy nemzeti szinten. A középszintű megállapodáshoz hasonló szabályoknak kell megfelelni, mint a vállalati tárgyalások lefolytatásához. Emellett a szerződésben szabályozható kérdések is hasonlóak a némethez, továbbá Magyarországon is lehetséges a szerződések kiterjesztése a nem aláíró felekre is. Ugyanakkor, ha a számokat nézzük, azt látjuk, hogy nálunk ez az intézmény sokkal kevésbé elterjedt, mint tőlünk nyugatabbra. Itthon a munkavállalóknak kevesebb mint 30%-át fedi le kollektív szerződés. Az alacsony mutató egyik legfontosabb oka, hogy hazánkban a kollektív szerződések jellemzően egy munkáltatóra kiterjedő megállapodások, tehát csak az ott dolgozókra érvényesek a benne megfogalmazott jogok és kötelezettségek.

Fentieket boncolgatja a Vasas nemzetközi kapcsolatokért felelős szakértője. Bábel Balázs írása teljes terjedelmében itt olvasható.

Egy csapat nő, nem csak a nőkért

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) Női tagozata február 7-9 között, Hajdúszoboszlón tartotta a 2018. április 3.-án esedékes választói értekezletre való felkészülő munkaértekezletét, amelyen a tizenhat alapító szakszervezetek közül tizenegy kolléganő vett részt. Hercegh Mária, a Női Tagozat vezetője prezentációjában részletesen bemutatta az elmúlt négy évben végzett munkát, és a 2018-as feladatokat. Az idei év kiemelt témája a munkahelyi zaklatás lesz, amely nem maradhat, ne maradjon láthatatlan! Ebben az évben is folytatódnak a tudásátadó konferenciák, amelynek a Nőkonferencia lesz a záró rendezvénye. Legkésőbb április 03-ig a tisztújító választásokat meg kell tartani, ehhez Beszámolót és a következő négy évre szóló Programot kell készíteni, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) is szükséges aktualizálni.

JÖHET A SZTRÁJK A KNORR-BREMSE BUDAPESTI TELEPHELYÉN?

Hamarosan figyelmeztető sztrájkot tarthatnak a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszereket Gyártó Kft. budapesti gyáregységében, ha nem születik megegyezés a munkaadó és a munkavállalókat képviselő Vasas Szakszervezet között - nyilatkozta a Vasas alelnöke, László Zoltán, a Sztráda Rádiónak. Bővebben itt olvashattok a helyzetről.

Ülésezett a Vasas Önsegélyező Pénztár Igazgatótanácsa

Tegnap tartotta soros ülését a Vasas Önsegélyező Pénztár vezető testülete az Igazgatótanács(IT). A tanácskozás napirendjén szerepelt többek között a Pénztár 2017. évi, valamint az azt megelőző 4 év gazdálkodásának áttekintése, az EU-GDPR Adatvédelmi rendeletre való felkészülés és a májusi Küldöttközgyűlés előkészítése. Az IT tagjai döntöttek arról, hogy az idei Küldöttközgyűlést május 9-én tartják meg. A legfőbb döntéshozó fórumon a tervek szerint beszámolnak majd a Pénztár 2017. évi gazdálkodásáról, módosítják a korábban elfogadott 2018. évi tervet, új Ellenőrző bizottsági(EB)  tagot és elnököt választanak valamint az Alapszabály módosítását is tervezik. A Pénztár tisztségviselői felhívják az alapszervezetek figyelmét, hogy ahol szükséges ott mielőbb tartsanak küldöttválasztást, és amennyiben vannak javaslataik a Pénztár működését, a szolgáltatásokat vagy a tagdíjat illetően, azt még február folyamán juttassák el a Pénztár részére, hogy a márciusi ülésén az IT napirendjére tűzhesse azok megvitatását.

Trükköznek a cégek a bérekkel

Összesen 657 munkavállaló esetében tárt fel szabálytalanságot 2017-ben a munkaügyi hatóság a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt – közölte a Népszava érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Tavalyhoz képest emelkedett például a garantált bérminimummal kapcsolatos intézkedések száma, ezek az esetek ugyanakkor csupán a munkabérrel összefüggő egyéb szabálytalanságok 10 százalékát tették ki. Ennél ugyanakkor jóval több dolgozót érinthettek a kötelező a béremelésekkel kapcsolatos szabálytalanságok és trükkök. A teljes cikk itt található.

MaSZSZ újság

Megjelent az Érdek és Védelem legújabb száma. A Magyar Szakszervezeti Szövetség lapjának januári kiadásában olvahattok többek között a dolgozói szegénységről, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos anomáliákról, a béremelések helyzetéről, a szakszervezetek megítéléséről, sztrájkokról és tüntetésekről. Izgalmas témák, érdemes átlapozni itt.

Interjú a MaSZSZ elnökével

A munkavállalóknak a választáson induló pártokkal szemben megfogalmazott elvárásait összegzi a Magyar Szakszervezeti Szövetség most megjelent Fehér könyve. A javaslatokat bármelyik tömörülés átveheti, de a szakszervezet nem köt szerződést egyikkel sem, nem is kampányol mellettük – jelentette ki a Népszavának adott interjúban a konföderáció elnöke, Kordás László. Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP