Hőség - intézkedések

Hőségriadót rendeltek el szerte az országban. A hőség idején a munkáltatóknak  intézkedéseket kell tenniük a dolgozók egészsége és biztonsága érdekében. A szabadban dolgozók helyzetének enyhítése érdekében ásványvizet, megfelelő védőfelszerelést, UV szűrős krémet és szemüveget, több pihenőidőt biztosítanak a nagy melegben a cégek.

Zárt térben történő munkavégzés esetén a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet helyiségek és terek hőmérsékletére vonatkozó pontja szerint a munkahelyünk egyes helyiségeiben egész idő alatt olyan hőmérsékletnek kell lennie, amelytől – munkától és fizikai megterheléstől függően – senki nem lesz rosszul, tehát a szervezet számára megfelelő.

Legyen szó akár szabadtéri, akár zárt térben történő munkavégzésről, fel kell hívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy fejfájás, szédülés, szapora szívverés, szemkáprázás esetén azonnal hagyják abba a munkát, és menjenek a kijelölt pihenőhelyre. Szükség esetén hívják az orvost.

 

Organizing II. - első felvonás

A hét elején tartalmas és jóhangulatú kihelyezett képzésen vettek részt a B.Braun és az Apolló Vasas alapszervezetek tisztségviselői Gyöngyösön. Az előadók: Rácz Ferenc, Gede Richárd, Kovács Patrik az érdekvédelmi hálózatépítésre, szervezetfejlesztésre oktatták a jelenlévőket. A foglalkozások során a trénerek, a résztvevőknek feladatokat adva, interaktív módon, együtt keresték a megoldásokat.

MaSZSZ közlemény!

A Magyar Szakszerveztei Szövetség elnöke az alábbi közleményben reagált a Domokos László által elmondott munkavállalói megtakarításokat érintően:

Kényszermegtakarítás helyett tisztességes béreket!

Kényszermegtakarítás helyett tisztességes béreket kellene ajánlani a dolgozóknak Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint. Az ÁSZ elnöke szerint viszont a béremelést ahhoz kellene kötni, hogy a fizetések egy részét a munkaadók megtakarítási számlára utalnák, ami sok család megélhetését közvetlenül veszélyeztetné.

Minden út Balatonalmádiba vezet

A hét elején, a sopronkövesdi Autoliv Vasas csapata is ellátogatott Balatonalmádiba, az ott lévő üdülő- és képzőközpontba, ahol megtartotta hagyományos, évente megrenezésre kerülő bizalmi képzését és csapatépítő tréningjét. Az esemény vendége volt Balogh Béla a Vasas elnöke is.
Az egyébként is összeszokott szupercsapat így még felkészültebben vághat neki a nyári uborkaszezont követő egyeztetéseknek, feladatoknak. Hajrá Vasasok!

Az MBMH tisztségviselői is a Balatonnál jártak

Az MBMH Vasas alapszervezet idén is megtartotta a 2 napos nyári képzését, melyen a Mercedes gyárban dolgozó bizalmik nagy része jelen volt. Az első nap egy interaktív munkavédelemi képzésen vettek részt a tisztségviselők, melyet Dudás Katalin tartott. A következő nap délelőttjén munkajogi képzést tartott Dr. Kiss Bettina a Vasas szakértője, délután pedig Rácz Ferenc a képzésér felelős Vasas szakértő, csapatfejlesztő feladatokkal látta el a bizalmikat. A képzés a Vasas Szakszervezeti Szövetség támogatásával a Széchenyi 2020 pályázat keretein belül valósult meg.

A munkaerőhiány költségvetése - 2020.

A 2020. évi költségvetés jelen formájában a „munkaerőhiány költségvetése”: 2018-hoz képest két százalékponttal alacsonyabb béremelkedés, csökkenő kiadások a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban, csökkenő szakképzési és felnőttképzési támogatások jellemzik a jövő évet a Magyar Szakszervezeti Szövetség elemzése szerint. A munkaerőhiány költségvetése jelen formájában nem elfogadható, ezért kérünk minden országgyűlési képviselőt, hogy olyan módosító javaslatokat nyújtson be hozzá, amely segítheti a magyar dolgozói társadalom alkalmazkodását a változó körülményekhez.

Nők Almádiban

Az idén május 30. és június 1. között tartotta szokásos 3 napos felkészítőjét a Vasas Nőbizottsága. A képzés első napján a bizottság tavaly májusa óta végzett tevékenységéről tartott tájékoztatást a szervezet elnöke Józanné Lack Márta, majd az idei feladotokról, a novemberi Vasas kongresszusra való felkészüléssel kapcsolatos feladatokat beszélték meg.

Balatonalmádiban a Veszprém megyeiek

Ma Balatonalmádiban tartják képzéssel összekötött találkozójukat a Vasas Veszpém megyei tisztségviselői. A jelenlévőknek Rácz Ferenc képzési szakértő tart oktatást, és Holly László a régió ügyvivője tájékoztatja őket a Vasas aktualitásairól, a következő időszak eseményeiről, feladatairól.

Flextronics tisztségviselők Balatonalmádiban

A Ganz Mérőgyár Szakszervezeti Tanácsa balatonalmádi üdülőjében tartotta a Flextronics zalaegerszegi és sárvári alapszervezete az éves csapatépítő és szakmai képzését. Az oktatás kiemelt témái között szerepelt a munkaügyi kapcsolatok fejlesztése, a közösségépítés és a hatékony érdekképviselet. A helyi tisztségviselők Rácz Ferenccel, a vasas képzési szakértőjével közösen tekintették át a cégen belüli lehetőségeket egy aktív, cselekvő szakszervezeti modell kialakítására. A kiemelt témák mellett szóba került még az ukrán munkavállalók foglalkoztatási helyzete, valamint a vállalaton belüli konfliktushelyzetek eredményes kezelésének módja is.

Meghívás Kecskemétre

Szeretettel meghívunk a „Made in Hírös város” - Munkafeltételek a dél-alföldi autóiparban című rendezvényre, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Fókuszban: Kecskemét kiadványának nyilvános bemutatójára június 18-án délután fél 4 órára a Hotel Aranyhomok épületébe (6000 Kecskemét, Kossuth tér 3. Széchenyi terem), melynek kiemelt témája a munkakörülmények, a munkaügyi kapcsolatok, a fluktuáció, a női munkavállalók helyzete a kecskeméti autóipari szerződéses logisztikában. A kiadványban dolgozói tapasztalatokat, helyi alapszervezetek munkáját is bemutatjuk. Az esemény programja itt található.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP