A zaklatás és az erőszak nem része a fizetésnek!

not1A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) Nőtagozata 2018. október 25-én, Nyíregyházán tartotta újabb tudásátadó konferenciáját - amely a későbbiek folyamán minden megyében megrendezésre kerül.

 

 

not2 Petes Sándorné (Vasutas szakszervezet, továbbiakban: VSZ) köszöntője után Hercegh Mária, a MaSzSz Nőtagozatának vezetője elmondta, hogy ismét elkezdődik egy kampány, amelynek a munkahelyi zaklatás a témája. Ezt a kifejezést egyre többet használják, de vajon jól értik az emberek, és hogyan érti a környezetünk?

Böcskei Balázs (politológus, IDEA intézet) prezentációja a „Szakszervezetiség, nők elleni erőszak, zaklatás a munkahelyen” témáit érintette. Elemezte a nők körében végzett kérdőíves kutatás -negyvenhat kérdéséből -, tizenöt kérdésre adott válaszokat.

Beszélt még a FES kutatásról, amelyet NŐÜGYEK címmel ismerhettünk meg. Kiemelt problémaként jelentkezik az idős-gondozás, a nemek közötti bérkülönbség, a munkahely és a család összeegyeztethetősége. A hazai foglalkoztatás- és szociálpolitika nincs tekintettel a nők férfiakétól eltérő élethelyzetére.

„Me too -  a számok tükrében Magyarországon”, és a „Nők elleni erőszak számokban” kutatások érdekes eredményeit is megismerhették a jelenlévők.

A Me too kampány elérte, hogy bekerüljön a köztudatba. A nők magabiztossága, illetve az érdekeik melletti kiállás még nem elég látványos! Mai napig nem merik felvállalni! –mondta hozzászólásában egy Vasas kolléganő.

A panelbeszélgetésben Petes Sándorné, (VSZ, Nőbizottság) Toldi Miklósné (Vasas Szakszervezet) és Suszter Csaba (VSZ) vettek részt. Mindannyian egyetértettek abban, hogy nagyon fontos, hogy a munkavállalók megismerjék a zaklatás fajtáit, és felismerjék valamennyi formáját. és, ha ilyen helyzetbe kerülnek, akkor tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért.

Hercegh Mária összegzésében elmondta, hogy a szakszervezeti tagok negyvenhat százaléka ma már nő. Szükség van egy modern nőmozgalomra, és látható megjelenésre. Ismertette az eddig elvégzett munkát, a rendezvényeket és az utcai kampányokat.

A MaSzSz Nőtagozata nemet mond a zaklatás és az erőszak minden formájára, és minden rendelkezésre álló eszközzel harcol azért, hogy az erőszak NE költözzön be a munkahelyekre – hangsúlyozta a Nőtagozat vezetője.

not3A tudásátadó konferenciák jó alkalmak arra, hogy új ismereteket szerezzenek a résztvevők, és minden ismert lehetőséget fel tudjanak használni a munkavállalók érdekében! A zaklatás és az erőszak semmilyen formája ne legyen elfogadott, elhallgatott a munkahelyeken!

 „Ha azt akarod, hogy beszéljenek valamiről, kérj meg rá egy férfit... ha azt, hogy valamit megcsináljanak, akkor egy nőt”.  (Margaret Thatcher)

A tudósítást Toldi Miklósné (Vasas Szakszervezet) készítette.

Nyírmeggyes, 2018. október 27.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP