Hol tart az AHFSZ sztrájk? - Tegnap megállapodtak

 

Mint ismeretes az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ)  január 24-e reggel hat és január 31-e reggel hat óra közötti időre hirdetett egyhetes sztrájkot, mert az Audi Hungaria Zrt. és a szakszervezet nem tudott megállapodni az idei évi bérekről a tavaly szeptember óta tartó tárgyalások során. Mivel a keddi tárgyalások sem vezettek megállapodáshoz, a sztrájk most is tart.

A győri székhelyű Audi gyár az Audi- és Volkswagen konszern központi motorszállítója. A vállalatnál tavaly mintegy hatezer ember naponta több mint 8 800 motort gyártott a Volkswagen konszern 31 járműgyártó telephelye számára. Az Audi Hungaria mintegy 13 ezer embert foglalkoztat, az AHFSZ-nek pedig 9300 tagja van. 

A győri munkások sztrájkja komoly fennakadásokat okoz a cég európai ellátási láncában is. Kedden le kellett állítani az Audi ingolstadti gyárát, és amennyiben továbbra sem állnak vissza a munkások a szalag mellé, elképzelhető, hogy a hét közepén a neckarsulmi üzemben is fel kell függeszteni a termelést. 

A több, mint 140 órája tartó sztrájk során a munkások bemennek a gyárba, de nem veszik fel a munkát, hanem a sztrájk keretében a számukra kijelölt helyen töltik - munkavégzés nélkül - azt az időt, melynek során a szalag mellett kellene dolgozniuk. Mindeközben a szakszervezeti tisztségviselők rendszeresen tájékoztatják őket a  tárgyalások állásáról.

A munkások követelései a következők:

  • az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg,
  • az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be,
  • kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen,
  • a választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék,
  • fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

A sztrájkoló audisokat rengeteg más szakszervezet támogatja, melyek szolidaritást vállaltak az audis kollégákkal. A támogató szervezetek felsorolása itt található.

A sztrájk részleteiről és kihatásairól, az Audiról ebben a cikkben olvashatsz részletesen.

Szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) megállapodott az idei évi bérekről, és újra indult a termelés. A megállapodás részletei a szakszervezet facebook oldalán olvashatók.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP