Az Európai Bizottsághoz fordult a MaSZSZ

 

Az Európai Bizottsághoz fordult a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) a Munka törvénykönyve a túlmunka szabályait érintő módosításai miatt. A szakszervezet álláspontja szerint az új szabályozás sértheti a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelv rendelkezéseit.

Mint ismeretes, a magyar Parlament 2018. december 12-én szavazta meg a munka törvénykönyve módosítását, amely 2019. január 1-jével lépett hatályba. Ennek eredményeképpen a munkaidőkeretet 36 hónap átlagában kell figyelembe venni, és csak utána kell elszámolni a dolgozóval. A Munka törvénykönyvének módosítása sérti a munkaidő-irányelv rendelkezéseit, és a gyakorlatban ez a túlzottan hosszú időtartam (36 hónap) a munkavállalóra terheli a túlmunka elszámolásának kockázatát.

A kormány általában azzal érvel a munkaidőkeret nagyságát megkérdőjelezőkkel szemben, hogy olyan ország is van, amely a 400 órás túlmunkánál többet enged vállalni a dolgozóknak, csakhogy azt a kormányzati értékelések elfelejtik hozzátenni, hogy az EU-ban Magyarországon dolgozza a legtöbb munkaórát alapidőben egy munkavállaló. Míg egy német, dán vagy francia munkavállaló csupán kicsivel több mint 1500 órát dolgozik egy évben, addig magyar, román és lengyel kollégájuk 1900 órát.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP