Kirúgták a szakszervezeti vezetőt a Suzukiból

Ahogy arról korábban több sajtóorgánum is beszámolt, azonnali hatállyal elbocsátották az esztergomi Suzuki gyárból azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló alapszervezet titkára lett volna. László Zoltán, a Vasas alelnöke számolt be róla, hogy az esztergomi Suzuki parkolójában alakult meg az első, üzem területén működő érdekvédelmi szervezet, mely a Vasas alapszervezeteként működik majd. Mielőtt azonban a Vasas jogászai és a helyi dolgozók megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatta a vezetés, és közölték vele, azonnali hatállyal elbocsátják a gyárból.

A férfi 14 éve dolgozott a Suzukinál, egy ideje egy nagyobb területért felelt az üzemben, soha semmilyen panasz nem érkezett a munkájára, az alapszervezet megalakulása után mégis arra hivatkozva bocsátották el, hogy nem jól dogozott. A szakszervezeti tisztségviselőket munkajogi védelem illeti meg. A menedzsment informálisan vélhetően tudott az alapszervezet alakulásáról, az elbocsátott dolgozó a feletteseit is tájékoztatta arról, hogy indul a titkári posztért. A Suzuki amúgy nem áll szakszervezet-barát vállalat hírében: a japán autógyártó vállalat esztergomi üzemének területén eddig egyáltalán nem működött szakszervezet, egy korábbi, meghiúsult érdekvédelmi kezdeményezés kapcsán pedig felvetődött már a gyanú, hogy nyomást helyeztek a munkavállalókra, és így sikerült elfojtani a szerveződést.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint jogellenesen bocsátották el a tisztségviselőt. László Zoltán elmondása alapján a férfit biztonsági őrök kísérték ki a gyárból. A férfi zavarában a gyárban hagyta a felmondásáról szóló dokumentumot: ebben az állt, hogy a munkája minőségével voltak gondok, ezért mondtak fel neki. A férfi azóta levélben is megkapta a felmondásról szóló dokumentumot, amiben azonban a Vasas  alelnökének elmondása alapján már nincs indoklás. A Vasas a dokumentum áttekintése után döntött úgy, hogy jogi útra tereli az ügyet. László azt is megjegyezte, hogy keresték a Suzuki vezetését, és a jogi lépésektől függetlenül nyitottak arra, hogy tárgyalásos úton rendezzék az ügyet.

A témában megjelent cikkek linkjei:

azonnali hatállyal elbocsátotta a Suzuki...

Ez még sokba kerülhet a Suzukinak!Ez még sokba kerülhet a Suzukinak!

Még sem alakult szakszervezet...

Biztonságiak vezették el...

Jogi útra tereli a Vasas...

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP