Nőnap

Aki a nőnapot elutasítja arra hivatkozva, hogy kommunista, az annak a lényegét nem érti meg, hogy az ünnepben tematizált problematika ma is ugyanannyira életbevágó kérdés mindenkinek, mint akkor volt. Az ünnep azt üzeni, hogy a nőknek, valamint minden más kisebbségi csoportnak ugyanazok a lehetőségeik kell hogy legyenek, mint bárki másnak – állítja Pető Andrea gender-kutató történész.

A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nőkről szól. Célja, hogy felelevenítse a nők évszázados küzdelmét, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. 1917 óta minden évben március 8-án ünnepli a világ a nemzetközi nőnapot, és 1977-től az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Az elmúlt évszázadban a világ jelentős részén teljesen átalakultak a női szerepek, és sok szempontból javult a nők helyzete, mégis számos területen maradtak bebetonozott különbségek a férfiak és a nők esélyei, lehetőségei között. Jó, hogy van egy nap, amikor büszkék lehetünk az előttünk élő generációk küzdelmére, az egyenlőségre, amit kivívtak nekünk. Pontosan ez az, amiről a Nemzetközi Nőnap szól. Bár a harc még korántsem ért véget.

Ha más nem is történik ma, álljatok meg kicsit, nézzetek a tükörbe és legyetek nagyon büszkék arra a nőre, aki visszanéz rátok. És ma mindenképpen foglalkozzatok kicsit többet magatokkal, legyen alkalom ma az igazi „énidő”-re, az önmagatokra szentelt minőségi időre! Boldog Nőnapot!

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP