Jön! - Európai Munkaügyi Hatóság (ELA)

 

Az Európai Parlament plenáris ülésén nagy többséggel jóváhagyta az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) létrehozását, így végre zöld utat kapott az EU-n belül más tagországokban dolgozó uniós munkavállalók védelmét szolgáló intézmény. A hatóság az Unió gazdasági berendezkedéséből kifolyólag leginkább a szegényebb, az EU perifériájának számító országokból a centrumországokba vándorolt, és ott dolgozó vendégmunkások jogait védené, így a rengeteg külföldön dolgozó magyarét is.

A szervezet főbb feladatai a következők lesznek:

  • tájékoztatást nyújt álláslehetőségekkel, munkavégzéssel, letelepedéssel kapcsolatban
  • közvetítsen a több országot érintő jogvitákban
  • támogassa a tagállami hatóságok közötti együttműködést
  • támogassa a fellépést a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen
  • segítse az EU-n belüli méltányos munkaerő-mobilitást.

Ezek mellett támogatni fogja a foglalkoztatási szolgálatok uniós hálózatának (EURES-hálózat) munkáját is. A munkaügyi és szociális biztonsági szabályok érvényesítése viszont továbbra is tagországi hatáskör marad.

A hatóság jelen állás szerint 2021-re működőképes kell hogy legyen, éves költségvetése nagyjából ötvenmillió euró lesz, 140 fős személyzetéből hatvan főt a tagállamok fognak delegálni – azt azonban még nem tudni, székhelye hol lesz.

forrás: merce.hu

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP