A MASZSZ Nő Tagozata folytatja munkáját

 

A MASZSZ Nő Tagozata – Egy csapat nő, nem csak a nőkért – ebben az évben Balatonszemesen, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) üdülőjében tartotta képzését 2019. augusztus 29-31. között. Tizenkettő alapítói szakszervezet képviselői - kiegészítve a VDSZ Nőbizottságának tagjaival - vettek részt ezen a nem klasszikus oktatáson. Az ilyen alkalom jó lehetőség arra, hogy jobban megismerjük egymást, az „összetartásra”, a tudásaink átadására, egymás nézeteinek megismerésére – mondta Hercegh Mária, a MASZSZ Nő tagozat vezetője.

Böcskei Balázs – az IDEA Intézet igazgatója  - tartott előadást „Szakszervezeti tagok a világról, a (köz)politikáról, a pártokról és a szövetségesekről” tervezett kutatásról, amelyhez a kolléganők  javaslatot is tettek.

Egyre többször esik szó a zöldpolitikáról, és a kérdés az, hogy ehhez a témához hogyan kell hozzáállni a szakszervezeteknek?

  1. Kádár Zsuzsanna, PhD történész „Nők és politika, nők és szakszervezet és egyéb „női témák” Kéthly Anna, szociáldemokrácia, szakszervezeti múlt és a ma” címmel mutatta be prezentációját. A részvevők megismerhették – többek között – Kéthly Anna politikai örökségét, az akkori hazai és a külföldi politikai helyzetet, amelyben dolgozott, valamint azt is, hogy már abban az időben kiállt a nemek közötti esélyegyenlőség mellett.

            Az „Esemény naptár”- t Hercegh Mária ismertette, amelyben az eddig megtartott külföldi és hazai tanácskozások, utcai megmozdulások, tudásátadó konferenciák, MASZSZ Kongresszus, a Május 1-je tapasztalatai kaptak helyet, valamint beszélt még az év hátralévő részére tervezett alapítói ülésről, konferenciákról, a hozzá kapcsolódó munkákról.

            Tóth Éva (VDSZ) beszámolójában elmondta, hogy ez év májusában részt vett az Európai Szakszervezeti Szövetség kongresszusán, Bécsben, amelynek témái  - többek között - a demokrácia, KSZ-ek elterjedése, a klímaváltozás, az egyenlő bánásmód, a bérkülönbség eltörlése, a szociális Európa, a digitalizáció, a képzések fontossága, a kommunikáció erősítése, a jogszabályok változása és a migráció volt. A rendezvényen harmincnyolc országból összesen hétszáz szavazati jogú résztvevő volt.

            Kiss-Rigó Alíz - a MASZSZ Nő Tagozat alelnöke – a 2019. februárban megrendezett berlini konferencia -REBALANCE - "Szakszervezetek és szociális partnerek akciói a munka, családi és magánélet kiegyensúlyozottságának javítása érdekében" - témáit és tapasztalatait ismertette.  A cél a kollektív szerződések használatának vizsgálata volt, a munka – magánélet egyensúlyának alkalmazásában. Az elemzések eredményei kimutatták, hogy a politikai hozzáállás, illetve a törvényi lehetőségeken felül nagyon sokat számít a szakszervezetek strukturális felépítése. A nőknek adott tér, felelősség. Ott, ahol rendelkeznek nőtagozatokkal, bizottságokkal, sokkal előbb foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel és jutnak eredményekre. A nők napra készen és asztalon tartják a témákat, melyek a családok számára fontosak- mondta az alelnök.          

            A MASZSZ alelnöke, Székely Tamás a Szövetség helyzetéről, és a feladatokról. Elmondta, hogy a Nő Tagozat jó munkát végez, ezt a vonalat tovább kell vinni. Javasolta, hogy készüljön egy terv a jövőre nézve, és meg kell vizsgálni, hogy hogyan tud működni, segíti és támogatja a tagozat vezetőjének a munkáját. Sokat számít, hogy akik részt vesznek a MASZSZ munkájában, hogyan állnak hozzá. Ha valaki modernizációról beszél, akkor fontos, hogy a nők aránya nőjön a testületben.

A résztvevők az összegzésükben elmondták, hogy a Nő Tagozat rendezvényei sikeresek, és ott van a legtöbb résztvevő, jó helyszíneken, mindig aktuális témában, kitűnő előadások vannak, és ezt a visszajelzések is megerősítik. Azon is dolgozunk, hogy a fiatalok is megismerjék az eredményeinket és kapcsolódjanak be a munkába.

A képzés zárásaként Hercegh Mária elmondta, nagyon büszke arra, hogy mindig tartalmasak voltak a találkozások, a szövetségen belül ez az egyetlen működő Tagozat, az eredményeit elismerik, sokan vannak mögötte, bár vannak rossz tapasztalatok is, de a munkát ugyanolyan lendülettel folytatják tovább, mint ahogy eddig is dolgoztak.

A tudósítást készítette: Toldi Miklósné (Vasas)

Nyírmeggyes, 2019. szeptember 02.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP