Újratárgyalást kezdeményez a MaSZSZ a minimálbérről

 

Újratárgyalná a tavaly két évre megkötött bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ). A szakszervezet azt szeretné, hogy a tavaly elfogadott nyolc százalékos emelésnél nagyobb mértékben növekedjen a minimálbér és a garantált bérminimum is január 1-jétől. Kordás László szakszervezeti elnök ezért már kezdeményezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását a Pénzügyminisztériumnál.

Emlékeztetőül: a 2018 év végén elfogadott bérmegállapodás 2019-re és 2020-ra vonatkozóan is 8-8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum emelést rögzített, és szintén 8 százalékban határozták meg az általános béremelésre vonatkozó ajánlást is. Ennek megfelelően a minimálbér jelenleg bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint. Jövőre előbbi bruttó 161 ezer, utóbbi 210 600 forintra nő.

A MaSZSZ elnöke szerint a gazdaság eddigi teljesítményére vonatkozó elemzések alapján ennél jóval nagyobb, 10 százalék feletti béremelésre is lehetőség lett volna már az idén is. Ezért szeretnének jövőre kétszámjegyű emelést. Kordás László ezt képviselte már a tavalyi bértárgyaláson is, ezért nem írta alá a két évre szóló bérmegállapodást.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP