VKF tájékoztató

 

A szokásoknak megfelelően mai is ülésezett a VKF, a megszokott időben és napirenddel. A foglalkoztatási, munkanélküliségi adatokról ma sem történt írásos tájékoztató. Szóban annyi hangzott el, hogy a közhiteles adatok az irányadók. Ezt a kormányzati hozzáállást mind a munkavállalók és a munkáltatók is nehezményezték.

A Bértámogatási Program eddig megítélt kérelmek alapján közel 8000 embert érint, 800 cégnél dolgozó kapott támogatást. A támogatásban részt vevő cégek zöme továbbra is KKV szektorból kerül ki. Az ülésen a korábban felvetett kérdésekre kaptak válaszokat a résztvevők:

Az adatlapon szerepel, hogy telephelyenként lehet a támogatást igényelni ez viszont nem jelenti, hogy telephelyenként csak egy kérelmet lehet benyújtani. Lehet olyan eset amikor a cég egyik részére igényli a rövidített munkaidős foglalkoztatást, de a másik részében még teljes munkaidőben folyik a munka. Ha bármilyen okból a cég másik részén is csökken a megrendelés és be kell vezetni a rövidített munkaidőt akkor újabb kérelmet lehet benyújtani ugyanarra a telephelyre.

Azok a munkavállalók akik igazolhatóan munkahelyükön, munkavégzés közben (pl. egészségügy, szociális terület stb.) fertőződnek meg a koronavírussal, a bérük 100%-át kapják táppénzként. A jelenlegi helyzetben az eljárás az, hogy  a foglalkozás-egészségügyi szervek jelentését az OMFI kivizsgálja és ezt követően ítélhetik meg a 100%-os táppénzt. Kedden lesz ebben a kérdésben tárcaközi egyeztetés az EMMI-vel. A munkavállalók képviselői azt javasolták, hogy ne vessék alá ezeket a dolgozókat ilyen kicsinyes vizsgálatoknak.

Az Egészségügyi törvénnyel kapcsolatban felmerült egy újabb módosítást. A hivatkozott jogszabály 70§-a így rendelkezik:  A járványügyi elkülönítés, a járványügyi megfigyelés és a járványügyi zárlat, továbbá a járványügyi ellenőrzés idején az azok végrehajtásával összefüggésben felmerült, a fertőző betegnek, illetve a kórokozó hordozónak fel nem róható, szükséges és indokolt költségeket és a társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelmet az állam a fertőző beteg, illetve a kórokozó hordozó részére megtéríti. Tehát, a törvény szerint a járványügyi elkülönítés idején a költségeket és a kiesett munkajövedelmet az állam megtéríti. A probléma az, hogy az állam megtérítési kötelezettséget a törvény alapján csak a fertőző beteg, illetve a kórokozó hordozó részére köteles téríteni. A törvény alapján azok az elkülönített dolgozók, akik nem fertőződtek meg, csak táppénzt kaphatnak, de egyéb térítést nem. Ez azt eredményezi, hogy azt a dolgozót, aki teljesen vétlen, végzi a munkáját, találkozik egy COVID -os beteggel, és két hétre elzárják, csak a táppénz fogja megilletni, ha nem betegszik meg. Így bárki, akit karanténba tesznek és kiderül, hogy egészséges, óriási keresetveszteség fogja érni. Mégpedig teljesen vétlenül, mivel nem ő tehet arról, hogy találkozott egy fertőzött személlyel.

Az ülésen továbbra is felvetődött a 75% feletti termeléscsökkenést elszenvedő vállalkozások problémája, mivel ők semmilyen támogatásban nem részesülnek. Válasz a kormány részéről nem volt.

Kordás László (MASZSZ elnök)

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP