Bajban a Wescast

 

Az Oroszlányban működő, kínai tulajdonú Wescast cég több, mint 250 munkavállalójától válik meg. A dolgozók elégedetlenek a cég eljárásával és az általuk fizetni kívánt összeggel.

László Zoltán a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke nyilatkozott az esetről a boldoguljtatabanyan.blog.hu-nak. Az alelnök elmondta, hogy a Vasashoz már érkeztek jelzések arról, hogy a Wescast több száz fős leépítésbe kezdett, illetve ezt valószínűleg megalapozandó, április közepén értesítette a dolgozókat, hogy sokakat fizetés nélküli szabadságra küld. Már el is kezdődtek a létszámleépítések, részben közös megegyezésre igyekeznek rábírni az ott dolgozókat, részben pedig megszüntetik a munkaviszonyukat. Mindkét megoldás kapcsán komoly problémák merültek fel, mert ez a nagyságrend már a csoportos leépítés kategóriájába esik és ezt egy hónappal ezelőtt be kellett volna jelenteni az illetékes munkaügyi hivatalnál. 

Ami viszont sokkal súlyosabb, hogy a Wescast az április 15-től kezdődő időszakra (azóta nincs termelés) nem akar egy fillért sem fizetni a munkavállalóknak, a járvány kapcsán kialakult vis major-ra hivatkozva. A vis major esete viszont nem áll fenn ebben a helyzetben, ezért a Vasas jogi eljárást helyezett kilátásba, amelyben a szakszervezeti tagoknak ingyenes jogi segítséget biztosítanak a bíróság előtt.

A témában telefonos interjú készült László Zoltánnal, mely a merce.hu oldalán olvasható.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP