10%-os minimálbér emelést javasolnak a szakszervezetek

 

A múlt héten ismét ülésezett a Versenyszféra és a Kormány konzultációs Fóruma (VKF). Erről beszélt ma reggel Kordás László a MASZSZ elnöke, az ATV Start című reggeli műsorában.

Az ülésen Palkovics László ITM miniszter vett részt a kormány nevében. A bérekkel kapcsolatos álláspontot azonban nem közölt, a napirend céljaként a munkavállaló és munkáltaói oldalak véleményének megismerését jelölte meg, melyről a szerdai kormány ülésen tájékoztatja a kormányt. A munkavállalói oldal képviselői elmondták, hogy általános cél a munkahelyek megőrzése mellett, optimális minimálbér és garantált bérminimum emelkedésben megállapodni. A cél, hogy záródjon az olló az átlagbér és a minimálbér között. A szakszervezetek számításai alapján a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének el kellene érnie a közel 10%-ot. Az államnak segítenie kell a bajba jutott ágazatokat a jelenleginél nagyobb mértékű támogatásokkal. A munkáltatók közölték, hogy ők a megállapodás szerint kifizették az emelt minimálbéreket miközben a gazdaság visszaesett. Ha a következő év prognózisait nézzük akkor az látható, hogy az év végére kerülnek a 0 pozícióba, ebből tehát az következik, hogy januártól nem tudnak bért emelni. Álláspontjuk szerint a béremelések alapja a további adócsökkentés lehet.

A kormány álláspontját szerda óta nem sikerült megismerni. Várjuk az újabb egyeztetést.

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP