Várhatóan ma megállapodnak az idei minimálbérekről

 

Ma délután két órakor írhatják alá a megállapodást a 2021-es minimálbérről a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselői. Így februártól 4 százalékkal (ami éves szinten valójában csak 3,6%) nő a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. A minimálbér bruttó  167.400 forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 219.000 forintra emelkedik. Az év második felétől további egy százalékkal nőhet a legkisebb bér összege, amennyiben a szociális hozzájárulás összege tovább csökken. Ebben az esetben a második félévben már bruttó 169.000 forintos minimálbérrel és 221.200 forintos bérminimummal lehet számolni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az egyeztetések a vártnál jobban elhúzódtak, így az emelés is egy hónapos késéssel érkezik. Ez sokakat érint hátrányosan, mivel az országban nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy csak kicsivel magasabb a bére. A gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, és a táppénzen lévőket is hátrány éri, mivel ezeket a juttatásokat is mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nevében Kordás László elnök nem írja alá a megállapodást. Ő a MASZSZ Elnökségének döntése alapján cselekszik, mivel az elnökség pénteken kétharmados többséggel így szavazott, nem tartják elfogadhatónak az 5% alatti emelést. A megállapodás attól függetlenül életbe léphet, hogy az egyik szakszervezeti tömörülés képviselője nem írja azt alá. Erre többször is volt már példa (2015-ben és 2018-ban), a kormány mégis kihirdette a többségi álláspontot.

 

FRISSÍTÉS! A mai tárgyalási fordulón - a fent leírtak szerint - a munkáltatói szervezetek és a munkavállalói oldal egy része megegyezett abban, hogy 4%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum Magyarországon februártól. Ennek értelmében a minimálbér bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP