Nemzetközi nőnap és a járvány hatásai

 

Nők állnak a koronavírus-járvány elleni küzdelem frontvonalában, zömében ugyanis ők dolgoznak az egészségügyben. Az ő mindennapjaik és munkájuk jelentősen átalakult a járvány hatására, ezzel azonban nincsenek egyedül. A nők felülreprezentáltak a válság által leginkább sújtott ágazatokban is (kiskereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, gondozás és oktatás), ahol nincs lehetőség a távmunkára. Sok nőt pedig a járvány által súlyosan érintett, bizonytalan munkahelyeken foglalkoztattak, az ő állásaik zömében megszűntek. Ráadásul, a folyamatos korlátozások és az összezártság hatására jelentősen több a családon belüli erőszak.

A nemzetközi nőnapra készülve az Európai Bizottság közzétette 2021. évi jelentését a nemek közötti esélyegyenlőség az EU-n belüli érvénysüléséről, amely szintén azt mutatja, hogy a világjárvány hátrányos hatást gyakorolt a nőkre. A pandémia súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte minden területén.

 „A nők a világjárvány frontvonalában küzdenek, és súlyosabban érinti őket a válsághelyzet. Nem hagyhatjuk, hogy mindez felszámolja eddigi eredményeinket: folytatnunk kell a méltányosságért és az egyenlőségért folytatott erőfeszítéseinket.” -mondta Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök.

Fontos kiemelni, hogy feltűnően kevés a nő a Covid19-re vonatkozó intézkedésekről döntő testületekben. 87 ország – ezen belül 17 uniós tagország – 115 nemzeti szintű Covid19-munkacsoportját vizsgálva megállapították, hogy 85,2 %-uk főként férfiakból áll, 11,4%-uk főként nőkből áll, és csupán 3,5%-ukban valósult meg a nemek egyenlő reprezentativitása. Ami a politikai szintet illeti, az EU-ban az egészségügyi miniszterek csupán 30%-a nő. A Bizottság Covid19-válsággal foglalkozó munkacsoportját Ursula von der Leyen elnök vezeti és az öt tagból három nő.

A Covid19 okozta kihívások ellenére a Bizottság jelentős előfeszítéseket tett az elmúlt év során a nemi esélyegyenlőségi stratégia megvalósítása terén. Az uniós előrehaladás hatékonyabb nyomon követése érdekében a Bizottság a mai napon, egy projekt keretében elindította a nemi esélyegyenlőségi stratégia nyomonkövetési portálját. Ez lehetővé fogja tenni az egyes uniós tagállamok teljesítményének nyomon követését, valamint a 27 tagállam teljesítményének összehasonlítását.

Fentiekből látszik, hogy a járvány még nagyobb terhet tett a nőkre, pedig eddig is volt kihívás, megoldandó probléma bőven. De nem adjuk, nem adhatjuk fel! A küzdelmünkről, annak lényegéről szólnak Roxane Gay amerikai írónő, egyetemi professzor gondolatai:

„Tudom, hogy a feminizmus nem fog, és nem is képes megjavítani mindent. De hiszek a nők és a férfiak egyenjogúságában. Hiszek a nőknek a szüléssel kapcsolatos szabad döntési jogában, hiszek a mindenki számára elérhető, megfizethető és kötöttségektől mentes egészségügyi ellátásban. Hiszek abban, hogy ugyanazért az elvégzett munkáért a nőknek is ugyanakkora fizetés jár, mint a férfiaknak. A feminizmus egy választás, és ha egy nő nem akar feminista lenni, akkor joga van hozzá, hogy ne legyen az, habár én felelősséggel fogok harcolni az ő jogaikért is. Úgy hiszem, a feminizmus lényege épp az, hogy támogassuk a nőket a döntéseikben, még akkor is, ha mi magunk másként döntenénk.”

Boldog Nőnapot kíván a Vasas Szakszervezeti Szövetség!

forrás: gyorplusz.hu

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP