Tájákoztató a NAIH-tól

 

Tájékoztatót adott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) arról, mikor kérheti a munkáltató a dolgozó beoltottságára vonatkozó adatot - olvasható a Magyar Narancs online felületén. A Hatóság általános iránymutatása elsősorban a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) hatálya alá tartozó jogviszonyokra irányadó, és az abban foglaltak kizárólag a jelenlegi ­– tehát az annak kiadásakor fennálló – járványügyi helyzetben alkalmazandóak.

Az iránymutatás szerint a védettség ténye egészségügyi adatnak minősül, ezért a munkáltatónak csak bizonyos esetekben van joga ezt az adatot kérni a munkavállalótól. A hatóság álláspontja szerint a hatályos szabályok alapján munkajogi, munkavédelmi, foglalkozásegészségügyi, valamint munkaszervezési céllal, e körben kiemelve a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi biológiai expozíciók felmérésére vonatkozó kockázatelemzés alapján, egyes munkakörökben vagy foglalkoztatotti személyi kör esetében szükséges és arányos intézkedésnek minősülhet a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerése. A hatóság hangsúlyozza továbbá, hogy az egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyokra eltérő jogi szabályozás vonatkozik.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP