Munkás vagy robot?

Az utóbbi idők kiemelt témája a robotizálás.Tudható, hogy szoros összefüggés van a munkahelyek fennmaradása és az adott munkahely által igényelt munkaerő képzettsége között. Vannak azonban kivételek is, amit a képzési struktúra fejlesztésénél érdemes figyelembe venni. Vannak ugyanis olyan munkakörök is, ahol olyan bonyolult tevékenységet kell folytatni, amelyeket robotizálással csak igen költséges módon lehetne kiváltani. Az is belátható, hogy a robotizálás során nem minden alacsonyabban képzett munkaerőt igénylő szakma fog megszűnni. A viszonylag alacsonyabb képzettséget igénylő, de nem rutinszerű tevékenységeket kívánó személyes szolgáltatások, mint a kozmetikus, a fodrász, vagy a tréner esetében nem várható a munkahelyek megszűnése, még akkor sem, ha azokon belül az egyre több folyamatot okosgépek fognak végezni. Az olyan szakmákban, mint a villanyszerelő, köműves vagy gázszerelő, nem rutinszerű, henem egyedi döntéseket igénylő tevékenységeket kell rendszerint elvégezni, így nehezen elképzelhető ma még olyan robotok alkalmazása, amelyek eredményesen és gazdaságosan lennének képesek ezen munkákat kiváltani.

Fontos tudni azonban, hogy már számos helyen megjelentek azok a robotok, amelyek jelentős mértékben segítik, támogatják az emberi tevékenységet. Így például az egészségügy területén egyre több olyan intelligens gép vagy program segíti akár az ápolók, akár az orvosok munkáját, amelyek korábban nem léteztek, de amelyek ma már elengedhetetlen részei ennek a munkának is. Ezért szükséges, hogy akár az egészségügy, akár a szolgáltatások vagy a javítóipar terén dolgozó emberek is megtanulják az ilyen új eszközök használatát. Ez mindenképpen feladatokat ró az oktatásra, a képzés és az átképzések során is. Ismeretes, hogy az ilyen jellegű tevékenységek esetében a hazainál jóval magasabb nyugat-európai bérek miatt már eddig is jelentős munkaerőhiány alakult ki hazánkban, és ez az elszívóhatás előreláthatóan tovább folytatódik. Mivel az emberek szabad mozgását nem lehet korlátozni, és a nyugati bérek is kellő távolságban vannak még, megoldás lehet, hogy az állam tovább mérsékli a béreket terhelő járulékokat, bővíti a foglalkoztatási támogatásokat és különféle kedvezményekkel segíti a hazai kisvállalkozásokat.

Összegezve elmondható, hogy a robotok valószínűleg nem fogják mindenütt kiszorítani a munkásokat a munkaerőpiacról, de mindenképpen fel kell készülni mind az oktatás, mind a kisvállalkozás-támogatások terén az előttünk álló kihívásokra.

forrás: magyaridok.hu

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP