Gyermekmunka elleni világnap – június 12.

 

Tegnap volt a gyermekmunka elleni világnap, melyet 2002. óta tartanak meg világszerte az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) kezdeményezésére. Az ILO a munkaerőpiacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyerekmunkásként tart számon, 18 éves kor alatt pedig a heti 14 óra feletti munkavállalást tekinti gyermekmunkának. A statisztikák szerint, a törvényi tilalom ellenére, 215 millió, azaz minden hatodik gyereket kényszerítenek munkára szerte a világon. Magyarországon a becslések szerint 1000-1500 érintett gyermek végez munkát elsősorban a prostitúció és a drogkereskedelem területén.

Hazánkban a gyermekfoglalkoztatást 1840-ben szabályozta először az Országgyűlés. Jelenleg munkavállaló csak a 16. életévét betöltött személy lehet. A törvényes körülmények között megszervezett, 15 éves kortól lehetséges szünidei diákmunka nem minősül szabálytalan foglalkoztatásnak. A fiatal munkavállaló munkaideje legfeljebb napi 8 óra, illetve heti 40 óra lehet és rájuk egy hétnél hosszabb munkaidő keret nem alkalmazható. A diákmunkásokat nem szabad túlóráztatni, továbbá éjszakai műszakban, veszélyes munkakörökben sem lehet őket alkalmazni. Ha a fiatal munkavállaló napi munkaideje meghaladja a 4 és fél órát, részére legalább 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani. A napi munkájának befejezése és a másnapi munkakezdés között pedig legalább 12 óra pihenőidőnek kell lennie. A fiatal munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg, és évenként öt munkanap pótszabadság jár neki, utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti. Fiatalkorút csak jogszabály által megengedett munkakörben, illetőleg munkahelyen szabad foglalkoztatni, továbbá az egészségét kötelező orvosi ellenőrzésekkel és megfelelő munkaidő-beosztással kell védeni.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP